06. 07. 2021.

“Luke lokalnog i županijskog značaja kao pokretači društveno-ekonomskog i održivog razvoja jadranskog područja: izazovi i mogućnosti“ bila je tema webinara emitiranog uživo 5.6.2021. u prekrasnom okruženju venecijanskog Arsenala povodom venecijanskog sajma nautike 2021.
Nakon dvije godine priprema, drugo izdanje sajma nautike vratilo se u stilu, sa preko 160 registriranih izlagača i preko 30.000 posjetitelja koji su imali priliku sudjelovati u širokom spektru događaja, kako na samom sajmu, tako i online, što je pružilo idealnu priliku za predstavljanje projekta FRAMESPORT i umrežavanje prisutnih posjetitelja.

Webinaru su prisustvovali g. Pierpaolo Campostrini, direktor organizacije CORILA, vodećeg partnera projekta, zajedno s kolegama gđom. Francescom Coccon, g. Andreom Ballarin i gđom. Elenom Mazzola sa Sveučilišta u Padovi. Također, sudjelovali su i g. Dražen Žgaljić, izvršni direktor tvrtke Logoteam d.o.o. i g. Doriano Labinjan, ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad, predstavnici partnera u projektu FRAMESPORT. Raspravi između projektnih partnera prethodio je g. Pierluigi Coppola, profesor na Milanskom politehničkom sveučilištu i koordinator EUSAIR-ovog stupa 2, Europske strategije za jadransko-jonsku makroregiju.

FRAMESPORT: ciljevi, rezultati i struktura
Aktivnosti projekta u sklopu Programa Interreg Italija-Hrvatska, koji je započeo početkom 2020. godine u nezahvalnom razdoblju, odvijaju se punim kapacitetom, kako je izjavila Francesca Coccon koja je predstavila zainteresiranoj publici primarne ciljeve i očekivane rezultate projekta. FRAMESPORT za cilj ima promicanje održivog razvoja jadranskih luka lokalnog i županijskog značaja kao pokretača društveno-ekonomskog razvoja u obalnim područjima, kroz zajednički strateški pristup zasnovan na sistematizaciji prikupljenih podataka. U tom smislu, planira se pokretanje IKT platforme koja će prikupljati podatke i najbolje prakse kako bi se razvio strateški plan za poboljšanje usluga, infrastrukture i poslovnih modela za dugoročni održivi razvoj luka.

“Suštinu projekta FRAMESPORT čine aktivnosti povezane s razvojem zajedničkog strateškog pristupa”, napomenuo je Andrea Ballarin, u sklopu tehničke studije o strukturi projekta. „Platforma za savjetovanje o statusu luka lokalnog i županijskog značaja bit će, u tom smislu, jedan od ključnih elemenata. Nadalje, dijalog sa dionicima projekta koje čine institucije, istraživački centri, ali i krajnji korisnici, ključan je u ovom projektu jer će nam omogućiti da zajedno identificiramo potrebe i prioritete različitih teritorija kako bi ih kombinirali u zajedničkoj strateškoj viziji. “

Prema prototipu luka lokalnog i županijskog značaja
“Talijanska i hrvatska jadranska obala prepune su luka lokalnog i županijskog značaja, vitalnih poput glavnih luka: zaista vjerujemo u njihov potencijal kao generatore ekonomskih i razvojnih mogućnosti na našem području.”, komentirao je Dražen Žgaljić koji je predstavio glavne informacije koje se odnose na sustav hrvatskih luka, proizlazeći iz prethodnog nacionalnog istraživanja lučkog sustava koje će se ažurirati zahvaljujući rezultatima upitnika izrađenog zajedno s IUAV-om u okviru FRAMESPORT-a.
“Dosad prikupljeni podaci pokazuju nedostatak tehničkih, dimenzijskih i infrastrukturnih standarda, kao i standarda koji se odnose na osnovne usluge za korisnike, također u pogledu sigurnosti: projektom FRAMESPORT želimo definirati niz minimalnih kriterija koji će se primijeniti na sve jadranske luke, razvijajući tako prototip idealnih luka lokalnog i županijskog značaja.”, zaključio je Žgaljić.

Eko-oznaka: certifikat održivosti
Među pilot projektima koje su partneri identificirali u sklopu projekta FRAMESPORT jest i stjecanje europskog znaka zaštite okoliša za luke koji potvrđuje njihovu predanost u pogledu održivosti okoliša. Cilj ove aktivnosti, koju je tijekom webinara predstavila Elena Mazzola sa Sveučilišta u Padovi, jest dokumentiranje najboljih praksi u održivom upravljanju lukama i razvijanje smjernica za shemu certificiranja, temeljenu na metodologiji procjene životnog ciklusa (Life Cycle Assessment) koja će se testirati na temelju odabira talijanskih i hrvatskih luka koje se trenutno definiraju.

Tehnologije nove generacije u službi luka
Prezentirano je i nekoliko pilot aktivnosti odnosno inicijativa osmišljenih u sklopu projekta FRAMESPORT, s ciljem suočavanja s budućim izazovima u upravljanju luka lokalnog i županijskog značaja. Tijekom webinara, Doriano Labinjan, ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad, predstavio je pilot aktivnost koju će provesti Lučka uprava Umag-Novigrad. Radi se o uspostavljanju sustava video nadzora za automatsko praćenje brodova kojeg sačinjavaju sustavi za prepoznavanje temeljeni na umjetnoj inteligenciji i infracrvenim senzorima. Također će se implementirati inovativni radio frekvencijski sustav za identifikaciju zauzetih i slobodnih vezova i prijenos informacija na platformu FRAMESPORT. Aktivnosti su usmjerene na uvođenje novih tehnologija s ciljem smanjenja troškova upravljanja i nadzora lukom te optimizacije korištenja dostupnih resursa.

Pogled u budućnost
“U trenutnoj situaciji javlja se niz kritičnih pitanja koja se moraju prepoznati i riješiti, uključujući opću fragmentaciju ponude i heterogenost potražnje, odsutnost jedinstvenog pristupa upravljanju i zajedničkog standarda kvalitete. Nedostaju i informacije i alati za potporu u procesima donošenja odluka, ali i izbori korisnika što utječe na rast i konkurentnost.”, rekao je g. Pierpaolo Campostrini.
Stoga je neophodno vratiti ‘plavu ekonomiju’ u središte, prepoznati i ojačati ključnu ulogu turističkih luka, marina i nautičkog sektora u cjelini, u svrhu razvoja gospodarskog sustava i teritorija.
“Europske i ostale zemlje s pristupom (ili izlazom na) Mediteranu ujedinjuje zajednička sudbina i vitalni zajednički resurs: naša je zadaća u potpunosti shvatiti vrijednosti i mogućnosti za razvoj našeg gospodarstva, poboljšanje našeg društva te stvaranje poslova u zajednici. ” zaključio je Campostrini.

Snimka webinara dostupna je putem linka na: https://www.youtube.com/watch?v=vqIsrYe8nbM

Partneri projekta:
Vodeći Partner: CORILA – Konzorcij za koordinaciju istraživačkih aktivnosti vezanih uz sustav Venecijanske lagune
PP1: Općina Monfalcone
PP2: ITL – Institut za transport i logistiku
PP3: ASSET – Strateška regionalna agencija za eko-održivi razvoj područja – Regija Apulija
PP4: Svim Marche – Sviluppo Marche Srl
PP5: ARAP – Regionalna agencija za proizvodne aktivnosti
PP6: AAST Termoli – Autonomna agencija za ugostiteljstvo i turizam
PP7: Lučka uprava Umag-Novigrad
PP8: Primorsko – goranska županija
PP9: Županijska lučka uprava Zadar
PP10: Lučka uprava Šibenik
PP11: PFRI – Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci
PP12: Logoteam d.o.o.
PP13: Euro-Mediteranski centar za klimatske promjene
PP14: Lučka uprava Senj
PP15: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH

Pridruženi partneri:
PP17: Regija Marche
PP18: Općina Gabicce Mare
PP19: Općina Numana
PP20: Općina Termoli
PP21: Općina Campomarino
PP22: Općina Montenero Di Bisaccia
PP23: Guidotti Ships Srl
PP24: Marinucci Yachting Club Srl
PP25: Regija Autonoma Friuli-Venezia Giulia
PP26: Regija Veneto
PP27: Općina Rimini
PP28: Regija Emilia-Romagna

Za sve informacije o projektu posjetite web stranicu https://www.italy-croatia.eu/framesport