Lučka uprava Umag - Novigrad na sajmu ECOMONDO

Dana 11. studenog 2022. godine Lučka uprava Umag – Novigrad sudjelovala je sajmu ekologije, održivog razvoja, komunalnih rješenja i zaštite okoliša ECOMONDO u talijanskom gradu Riminiju. Na sajmu ECOMONDO, na kojemu izlaže više od 800 izlagača iz cijelog svijeta, održava se i niz konferencija, edukacija, poslovnih razgovora i radionica. U sklopu projekta FRAMESPORT, na sajmu je održana radionica “Projekt FRAMESPORT: prema strategiji održivog razvoja malih jadranskih luka”.
U sklopu sajma, ravnatelj Lučke uprave Umag – Novigrad, Doriano Labinjan, posjetiteljima je prezentirao što je sve učinjeno i što se planira još realizirati u sklopu pilot projekta koji se provodi i sufinancira sredstvima iz međunarodnog projekta FRAMESPORT.

Lučka uprava Umag – Novigrad upravlja s 12 luka smještenih na sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka. Upravljanje ovim lukama je izuzetno složeno zbog velike raznolikosti zadataka koje treba obavljati u lukama i zbog fizičke udaljenosti između pojedinih luka.
Projekt FRAMESPORT je LUUN-u dao priliku da se uvede nove tehnologije koje Lučkoj upravi omogućuju smanjenje troškova upravljanja lukom, poboljšanje lučkog nadzora i optimizaciju resursa.

U okviru pilot projekta FRAMESPORT nabavljeno je i implementirano sljedeće:

  1. Sustav video nadzora nove generacije (automatsko praćenje dimenzija plovila, infracrveni vid, AI – prepoznavanje plovila…),
  2. Nova vrsta radiofrekvencijskog senzora za automatsko označavanje zauzetih dokova,
  3. Posebno prilagođen softver za upravljanje lukama, integriran s platformom FRAMESPORT.
    Dodatno, uskoro će se nabaviti i plovila na električni pogon, za brz i ekološki prihvatljiv prijevoz osoblja.

Podsjećamo: Lučka uprava Umag-Novigrad partner je međunarodnog EU projekta FRAMESPORT (Framework initiative fostering the sustainable development of Adriatic small ports). Projekt se financira iz prekograničnog programa Interreg Italija-Hrvatska 2014-2020 te uključuje sveukupno 15 partnera, koji svoja sjedišta imaju na programskom prekograničnom području Italije i Hrvatske.
U sklopu projekta FRAMESPORT provesti će se koordinirana strateška inicijativa svih uključenih partnera kojom će se doprinijeti održivom razvoju malih luka. Time će se omogućiti da male luke na Jadranu budu proaktivne društveno-ekonomske pokretačice razvoja.
Sveukupna vrijednost projekta je 7.138.832,90 eura. Ukupan proračun Lučke uprave Umag – Novigrad u projektu je 327.043,00 eura od čega je EU sufinanciranje 85% (€ 277.986,55), a vlastita sredstva 15% (€ 49.056,45).